Propers actes

Obra cultural Balear
  Conferčncia amb imatges i presentació del llibre "Palma ciutat de Llegenda. Canavall", a cŕrrec de Gaspar Valero 26-11-2014
  Avui, dimecres, 26 de novembre, a les 19.00 hores, a Can Alcover-Espai de Cultura, tendrà lloc la conferència amb imatges i la presentació del llibre "Palma ciutat de Llegenda. II Volum. Canavall", a càrrec de Gaspar Valero. L'activitat, gratuïta, és organitzada pel Grup Segall.
   
  "Palma, ciutat de llegenda" constitueix una proposta de descoberta del centre històric de la capital de Mallorca a partir de l'ànima que s'emmiralla en els seus carrers, a partir de l'energia que batega en el seu urbanisme de segles. El llibre consta de sis itineraris que recorren el centre antic de Palma a la recerca dels mites, les llegendes, les rondalles, les anècdotes, les curiositats i els detalls de la ciutat. Obrir aquest llibre pot suposar desplegar les pàgines d'un llunari màgic, d'un tractat de geografia llegendària de Palma... L'encís, el misteri i l'engrescament constitueixen un bon sistema per conèixer la ciutat i per aprendre història, la nostra història. És una obra en gran format dividida en dos volums que planteja quatre passejades per la Ciutat Alta i dues per la Ciutat Baixa. El segon volum recull els tres itineraris, el primer dels quals encara discorre per la Ciutat Alta (parròquia de Sant Miquel i voltants) i dos més per Canavall o Ciutat Baixa (parròquia de Sant Jaume i voltants i voltants del Born i Santa Creu).
   
  En total, el llibre recull més de 170 centres d'interès o estacions d'explicació que contemplen altres tantes llegendes, històries, rondalles, anècdotes, miracles, prodigis religiosos -que sovint comparteixen les característiques de l'anomenada llegenda àuria-, tradicions populars o curiositats. Generalment aquests centres d'explicació se situen i es concreten en un espai físic o en un detall arquitectònic o artístic, com poden ser carrers, places, edificis, relleus, escultures o pintures. Acompanya la narració de cadascuna de les històries una ampla galeria de fotografies a tot color. Comptam bàsicament amb les fotografies de Tonina Taura i de Gaspar Valero, a més de la col·laboració puntual d'altres fotògrafs. Completen aquesta dimensió il·lustrada la reproducció de diversos dibuixos, pintures o gravats antics i fotografies d'altres temps. La lectura a partir de la imatge vol ser, per tant, un altre dels valors del llibre.
   
  Gaspar Valero i Martí (Palma, 1958) és historiador, escriptor i dinamitzador cultural. Ha publicat nombrosos llibres i articles sobre història, patrimoni, etnologia, itineraris culturals i excursionisme. Dirigeix activitats de descoberta del medi i del patrimoni històricoartístic de Mallorca, com els "Itineraris històrics pel centre de Palma", "Ruta dels patis de Palma", "Palma, ciutat de llegenda", "Conèixer els pobles de Mallorca", "Conèixer les possessions de Mallorca" i "Literatura i paisatge". Els seus darrers llibres publicats han estat: "Guia cultural del paisatge de la serra de Tramuntana" (2011), "Les possessions de Bunyola. Història i patrimoni" (2012), "La ruta dels patis de Palma. Història i patrimoni" (2013) i "Les possessions de la serra de Tramuntana. Història i patrimoni" (2013).

Can Alcover - Espai de Cultura

C. de Sant Alonso, 24. 07001 - Palma

Tel. 971 729 446 - Fax 971 425 240